
Diversitat cultural
El programa ALTRES POBLES, ALTRES CONTES de teatre per la sensibilització, vol ser una presentació d’aquest nou veïnat i ciutadania que forma part de la nostra societat diversa o multicultural. I tanmateix de cultures minoritàries, molt arrelades a casa nostra, com ara la cultura gitana.
Es tracta d'un programa de tres representacions teatrals per contribuir a presentar i donar a conèixer, sobretot: la cultura africana, la cultura magribina i la cultura gitana transnacional.
Vol ser un far d’aquestes cultures respectives, apostant pels valors de la interculturalitat. Pont de coneixement, respecte i diàleg, per afavorir la construcció positiva d’una societat diversa però cohesionada, una societat de valors.
Aposta pel coneixement en la diversitat, on les diferents cultures que conviuen nodreixen les nostres ciutats del coneixement, aportant i afavorint una societat més coherent amb la realitat, oberta i capaç de transformar-se constructivament.
Fomenta una sana percepció de la cultura com a fet universal, de trobada, integradora. Donar a conèixer i participar d’altres realitats culturals, enriqueix la realitat en comú, la vertebra de manera constructiva i de forma coherent en benefici de la societat com de l’individu.
Les representacions teatrals del programa i l’acurada guia d’activitats complementàries que les acompanyen, cerquen la finalitat del descobriment de l’altre, i a l’ensems d’un mateix, per afavorir d’adonar-nos de la unicitat de l’espècie humana en tots els seus àmbits.
L’ Àfrica subsahariana
El continent africà, sobretot la regió del Sahel, és una de les regions que aporta més població al nostre continent europeu. La comunitat africana originària d’aquesta regió és, cada cop, més amplia, sobretot pel que fa a senegalesos, malians, etc.
Les actuals rutes migratòries a través de la Mediterrània, afavorides per conflictes armats, revoltes polítiques, el canvi climàtic, les crisis alimentàries i econòmiques... estan ampliant aquesta població africana, com també l’originària d’altres regions d’aquell continent.
Aquesta població, més antiga o més recent, té un major protagonisme i presència dins la nostra societat.
El Marroc i el Magrib
El Magrib, fronterer amb la nostra geografia, és un territori veí amb què ens uneixen segles d’història en comú o en contacte. En l’actualitat, a Catalunya, és la llengua amaziga o berber, la tercera llengua més parlada dins de l’àmbit familiar. Els marroquins instal.lats a Catalunya sumen un 3% de la població total catalana. És la comunitat d’origen estranger més important del principat.
La cultura gitana transnacional
La població gitana a Catalunya, la seva cultura com societat, són encara unes grans desconegudes al nostre país, després de ja més de 600 anys de presència al territori. Al grup històric de gitanos catalans s’hi suma des dels anys 50 una població provinent d’altres indrets d’Espanya i des de fa una quinzena d’anys una població gitana, estrangera, provinent de l’Est d’Europa. En l’actualitat s’estima la població gitana de Catalunya entre 30.000-60.000 habitants. La cultura gitana, igual que el poble gitano, són un fet transnacional.


